© 2015 haascookzemmrich STUDIO2050
DE | EN

Smichov City - Sever | Prag, Tschechien

Bauherr Smichov Station Development
  Institute of Planning and Development of the City of Prague
Architekt haascookzemmrich  STUDIO2050
Partner in charge Martin Haas
Team Michael Kapeller, Paul Lipan-Weber, Felix Beck,
  Hanxiao Liu, Georgios Albanis
Planungsteam Tragwerksplanung - Knippers Helbig, Stuttgart
  Energiekonzept - Transsolar, Stuttgart
  Landschaftsarchitekt - Atelier Dreiseitl, Überlingen
Wettbewerb Januar 2015
Fläche 82.375 m2 BGF
   
   
   
   

 

client Smichov Station Development
  Institute of Planning and Development of the City of Prague
architect haascookzemmrich  STUDIO2050
partner in charge Martin Haas
team Michael Kapeller, Paul Lipan-Weber, Felix Beck, 
  Hanxiao Liu, Georgios Albanis
consultants Structural Engineers - Knippers Helbig, Stuttgart
  Energy Concept - Transsolar, Stuttgart
  Landscape Architect - Atelier Dreiseitl, Überlingen
competition january 2015
area 82,375 sqm GFA
   
   
   
   

 

haascookzemmrich STUDIO2050's intention is to develope a lively and diverse urban structure with a rich and unique setting of different house typologies, which naturally connects the new development with the grown urban fabric of the surrounding. Smichov Sever shall become an outstanding benchmark for a succesful revitalization of a former Railway Station which gives a positive example to other places.

A Place to be! A city development where the wellbeing of the people stood in front. The adjacent quarters of the north are characterised by the orthogonal grid of the city and it´s perimeter block structures from different periods. Although largely residential their appearance remains heterogeneous.

Together with the immediately adjacent developments Smichov Server forms an important new centre for the district with benefits for the entire neighbourhood. The Boulevard with the elegant City Villas alongside will serve as the heart of this new Quarter.

Drawing on the qualities of the existing urban fabric the STUDIO's proposal foresees a varied mix of buildings on different sized parcels. The result is a distinctly vertical silhouette with individual houses. This offers not only a rich architectural contribution to the city, but a wide range of different residential units. Both are essential in achieving a good social mix across the Quarter.

Each of the buildings addresses the generously landscaped courtyard differently with balconies, loggias and terrasses serving to connect the residential units with the communal garden. Each Courtyard will be the heart of each neighboorhood block. A space which promotes communication and can prosper from the benefits of the community into a unique and vibrant urban living room.

haascookzemmrich STUDIO2050's intention is to develope a lively and diverse urban structure with a rich and unique setting of different house typologies, which naturally connects the new development with the grown urban fabric of the surrounding. Smichov Sever shall become an outstanding benchmark for a succesful revitalization of a former Railway Station which gives a positive example to other places.

A Place to be! A city development where the wellbeing of the people stood in front. The adjacent quarters of the north are characterised by the orthogonal grid of the city and it´s perimeter block structures from different periods. Although largely residential their appearance remains heterogeneous.

Together with the immediately adjacent developments Smichov Server forms an important new centre for the district with benefits for the entire neighbourhood. The Boulevard with the elegant City Villas alongside will serve as the heart of this new Quarter.

Drawing on the qualities of the existing urban fabric the STUDIO's proposal foresees a varied mix of buildings on different sized parcels. The result is a distinctly vertical silhouette with individual houses. This offers not only a rich architectural contribution to the city, but a wide range of different residential units. Both are essential in achieving a good social mix across the Quarter.

Each of the buildings addresses the generously landscaped courtyard differently with balconies, loggias and terrasses serving to connect the residential units with the communal garden. Each Courtyard will be the heart of each neighboorhood block. A space which promotes communication and can prosper from the benefits of the community into a unique and vibrant urban living room.