DE | EN

MARTIN HAAS | born 1967
Dipl.-Ing. Arch., BDA

EDUCATION I  
Diploma in Architecture 1995
University of Stuttgart, Germany 1993 - 1995
Southbank University London, UK 1992 - 1993
University of Stuttgart, Germany 1988 - 1992
 
PROFESSIONAL I  

Mitglied im Gestaltungsbeirat (Member of the Advisory Board), city of Karlsruhe

2017
Founder haascookzemmrich STUDIO2050 2012
BDA membership since 2009
Partner in Behnisch Architekten, Stuttgart/ München 2005 - 2012
Project Partner in Behnisch, Behnisch & Partner 1999 - 2005
Architect in Behnisch, Behnisch & Partner 1995 - 1999
Production of Publicity Films 1992 - 1996
Works with Alan Brookes Ass., London, UK 1992 - 1993
Works with Meier + Kern Architekten, Brugg, CH 1990 - 1991
Works with 3F Filmproduktion, Freiburg, Germany 1987 - 1988
 
TEACHING, GUEST LECTURER (selection) |  
Berufung in die Jury "Deutscher Nachhaltigkeitspreis" 2014
Miller Chair at the University of Pennsylvania, Philadelphia, USA since 2009
University of Stuttgart, Germany  
Bauhaus Weimar, Germany  
Berkeley University, CA, USA  
University of Rome, Italy  
Technical University of Milano, Italy  
Carnegie Mellon University, Pittsburgh, PA, USA  
Dublin School of Arts, Ireland  


 







Martin Haas has worked as responsible partner and project partner in Behnisch Architekten on numerous projects (built and under construction), competitions and design studies:

The Al Mawalih Souk of Life Muscat, Oman 2011
Dorotheen Quartier, Stuttgart, Germany 2011
Schlaues Haus, Oldenburg, Germany 2011
Digiteolabs (five research buildings), Paris, France 2010
Unilever Headquarter’s, Hamburg, Germany 2009
Marco Polo Tower, Hamburg, Germany 2009
Leonberg Center, Masterplan, Leonberg, Germany - competition 1.prize 2009
Daimler Benz Headquarter’s, Stuttgart, Germany - competition 1.prize 2008
Oceanographic Museum, OZEANEUM, Stralsund, Germany 2008
Comune di Ravenna e ARPA Office and Laboratory Complex, Ravenna, Italy 2007
Riverparc Masterplan, Pittsburgh, Pennsylvania, USA 2006
Design Study for the Prince Aly Khan Hospital, Mumbai, India 2006
Concept Study Senscity Paradise, Las Vegas, USA and Dubai, UAE 2005
Norddeutsche Landesbank Hannover, Germany 2002

Martin Haas is a founding member of the DGNB (German Sustainable Building Council) and, since 2007, has continued to serve as Member of the Board.

© Adam Mørk

Unilever's Headquarter | Hafencity Hamburg, GermanyBehnisch Architekten 2009 | partner in charge Martin Haas

Der Neubau für die Hauptverwaltung von Unilever hat einen neuen Akzent in der südlichen Stadtansicht der Hafencity in Hamburg gesetzt.
Die offene Bürolandschaft für die gut 1200 Mitarbeiter entwickelt sich um ein zentrales Atrium herum. Das Gebäude ist organisiert wie eine kleine Stadt. Es gruppieren sich Nachbarschaften um eine Welt aus Brücken Plätzen und Rampen. Vielseitigkeit, Leichtigkeit, Transparenz  und Dynamik fördern den Austausch. Es ist ein Haus welches Öffentlichkeit schafft. Neben dem innovativen Bürokonzept ist das Unileverhaus das weltweit erste Bürogebäude mit einer LED Beleuchtung als integraler Bestandteil des Nachhaltigkeitkonzepts. Neben dem Umweltzeichen der Hafencity in Gold hat das Gebäude diverse internationale Auszeichnungen erhalten und wird heute im Reiseführer als eine der 10 Hauptattraktionen Hamburgs geführt.

 

 

The Unilever Headquarters is prominently located on the banks of the River Elbe, in Hamburg's HafenCity. This award-winning building marks a clear departure from the traditional office building with public amenities contributing to the vibrancy of the interiors and the daily life of the company. The central atrium serves as a ’market square’, a place of social interaction, which plays an essential role in the public perception of the company. A progressive energy concept, combining a series of passive measures with state-of-the-art technologies has resulted in a radical reduction in primary consumption and the building receiving the prestigious HafenCity EcoLabel Gold Award. The innovative single-layer membrane, which characterises the buildings external appearance is a response to the exposed location at the harbour, improving indoor comfort through protecting the blind systems and window openings from the adverse effects of wind.



© Roland Halbe

Marco Polo Tower | Hafencity Hamburg, GermanyBehnisch Architekten 2009 | partner in charge Martin Haas

Direkt an der Elbe, an prominenter Stelle in der Hafencity, liegt neben dem neuen Unileverhaus der Marco Polo Tower. Durch seine exponierte Lage gehört er zu den herausragenden architektonischen Landmarken der Hafen City. Seine 17 oberirdischen, leicht zueinander verdrehten Geschosse erlauben von allen 58 Wohneinheiten spektakuläre Ausblicke über die Elbe, auf die Hamburger Stadtlandschaft und die Hafencity. Die zurückgesetzten Fassaden werden durch die überhängenden geschwungenen Terrassen auf natürliche Weise verschattet, so dass auf einen konventionellen Sonnenschutz verzichtet werden konnte. Die Kälteerzeugung erfolgt über eine solarbetriebene Absorptionskältemaschine. Vakuumkollektoren auf dem Dach wandeln solare Gewinne mittels eines Wärmetauschers in Kälte, so dass darüberhinaus eine umweltverträgliche Kühlung der Wohneinheiten möglich ist.

 

 

The Marco Polo Tower stands directly beside the new Unilever Headquarters in Hamburg’s HafenCity. The highly distinctive form of the 55m high tower is one of a series of new attractions lining the north bank of the River Elbe. All 58 apartments, which occupy the 17 floors of the tower, command unprecedented panoramic views over the harbour and the city. The extensive glazed facades are provided with a passive means of protection by the dramatic curved forms of the cantilevered balconies. The variation in size and orientation of the balconies ensures both the individual character of the apartments and a simple means of achieving a dynamic sculptured form to the tower. The large roof form is exploited for the innovate use of solar cooling; the first such application worldwide.



© Roland Halbe

Haus im Haus | Handelskammer Hamburg, GermanyBehnisch Architekten 2007

Die Handelskammer Hamburg ist seit gut 340 Jahren nicht nur Börsenplatz und Mittelpunkt des wirtschaftlichen Lebens der Stadt, sie ist auch von großer gesellschaftlicher Bedeutung. In die vorhandene Börsenhalle wurde ein neuer Baukörper als „Haus im Haus“ eingefügt, der, über fünf Etagen verteilt, Büroräume, Ausstellungsflächen der Wirtschaftsbibliothek sowie den Börsenclub aufnimmt. Das Licht reflektierend, immateriell, entwickelt die Struktur einen starken Kontrast zum steinernen Gepräge der historischen Halle. Transluzente Bauteile, Spiegellamellen und eine speziell für das Haus entwickelte LED Beleuchtung unterstützen den Eindruck einer spielerischen Maßstabslosigkeit.

 

 

Hamburg’s Chamber of Commerce is housed in neo-classical building on Adolphsplatz. Advances in technology have changed trading methods, resulting different patterns of use and areas of redundancy within the existing building. The redevelopment of one of the trading halls sees a gallery, a restaurant and business centre accomodated in a “house within a house”; as a free-standing structure which respects the historic fabric of the building and retains the spatial qualities of the hall. Materials, colours and lighting are unassamedly contemporary, providing contrast to the elaborately decorated walls and arches of the existing building.



© Johannes-Maria Schlorke

Ozeaneum | Stralsund, GermanyEntwurf Behnisch & Partner, ab Entwurf Behnisch Architekten 2008

Mit dem Ozeaneum in Stralsund erweitert das Deutsche Meeresmuseum als größtes naturkundliches Museum der deutschen Ostseeküste seine bisherigen Standorte um einen Museums-Neubau mit Großaquarien und thematischen Ausstellungen zur Ostsee, dem Weltmeer, der Erforschung und Nutzung der Meere sowie einer Ausstellung zu den Riesen der Meere. Durch seine besondere Form und Lage ist das Ozeaneum zu einem bedeutenden Element im Stadtbild der Weltkulturerbe Stadt von Stralsund geworden. Die Baukörper sind von einer, in einer Stralsunder Werft hergestellten Stahlfassade umschlossen. Frei geschwungene Bänder umspielen die Fassaden der Ausstellungs- und Aquarienkörper wie vom Wind geblähte Segel. Das Ozeaneum bekam den Preis „Europäisches Museum des Jahres 2010“.

 

 

The dynamic curved white forms of the OZEANEUM make a highly distinctive and immediately recognisable contribution to the historic waterfront of this UNESCO World Heritage Site. Extensive aquarium, exhibition, education and research facilities are arranged around a courtyard, which is sheltered by an undulating glass roof. The visitor experience is defined by a unique journey, which passes up through the courtyard before immersing the visitor in a world of discovery amongst the various attractions. Time and again the visitor emerges into the light of the courtyard. Views through panoramic windows and from roof terraces provide the visitor with constant reminders of the historic context of the museum. The museum administration and public restaurant are housed in the neighbouring warehouse, a derelict listed building requiring extensive renovation. The Ozeaneum was awarded the European Museum of the Year in 2010.