© 2013 haascookzemmrich STUDIO2050, Visualisierung Miss3
DE | EN

Kulturhaus Karlstorbahnhof | Heidelberg, Deutschlandin progress

 

 

Bauherr Stadt Heidelberg, Gebäudemanagement Heidelberg
Architekt haascookzemmrich  STUDIO2050
Partner in Charge David Cook
Team Will Smith, Ilyas Ekizoglu
Planungsteam Tragwerksplaner - Pfefferkorn & Partner, Stuttgart
  HLS - Balck & Partner, Heidelberg
  Akustik - von Rekowski & Partner, Weinheim
  Elektroplanung - SBI Elektrotechnik, Walldorf
  Theaterplaner - LDE Belzner Holmes, Stuttgart
Bauzeit Machbarkeitsstudie / Vorentwurf 2012-2013
Fläche 2.800 m2 NF
  3.300 m2 BGF


 


 


 


 






 


 



 

 

 

Client City of Heidelberg, represented by "Gebäudemanagement Heidelberg"
Architect haascookzemmrich  STUDIO2050
Partner in Charge David Cook
Team Will Smith, Ilyas Ekizoglu
Consultant Team Structural Engineer - Pfefferkorn & Partner, Stuttgart
  Building Services Engineer - Balck & Partner, Heidelberg
  Acoustician - von Rekowski & Partner, Weinheim
  Electrical Engineer - SBI Elektrotechnik, Walldorf
  Theatre Consultant - LDE Belzner Holmes, Stuttgart
Planning Period feasibility study, scheme design, 2012-2013
Area 2,800 m2 Net
  3,300 m2 GFA


 


 


 


 






 


 



 

Projektbeschreibung

Seit der Eröffnung des Kulturhauses 1995 ist der Karlstorbahnhof die Adresse für die kulturelle Szene und freut sich großer Beliebtheit. Dabei ist das Gebäude an seine Leistungsgrenzen gestoßen. Um den Großen Saal von heute maximal 220 auf 450 Sitzplätze zu erweitern sind umfangreiche Bau- maßnahmen nötig. Allerdings sind in dem sensiblen städtebaulichen Umfeld Erweiterungsbauten nur sehr eingeschränkt möglich. Unter denkmalpflegerischen Gesichtspunkten ist eine Erweiterung nach Westen auf die einzig „freie“ Grundstücksfläche problematisch, befindet sich doch hier die „Schauseite“ mit dem eindrucksvollen Säulenportikus.
Der Vorschlag von haascookzemmrich STUDIO2050 umgeht all die kritischen Punkte. Das Gebäude bleibt äußerlich unverändert. Lediglich die neue Platzgestaltung des Karlstorplatzes deutet auf die Erweiterung hin. Eine großzügige Treppenanlage öffnet hier den Blick auf den neuen Haupteingang des Kulturhauses.
Der Saal wird nach unten erweitert. Mit dieser einen Geste sind viele Vorteile verbunden. Die Galerieebene kann über das Erdgeschoss erschlossen werden. Das Foyer und der ganze Saal sind akustisch wesentlich besser von äußeren Einflüssen entkoppelbar. Über dem abgesenkten Saal entstehen vielfach nutzbare Räume in denen auch Elemente des optionalen Raumprogramms angeordnet werden können.

Project description

From its opening as a cultural centre in 1995 the Karlstorbahnhof has established itself as the primary address in the city’s cultural scene and as a publicly cherished venue. Over the course of the past 20 years the building has been constantly stretched to its physical limits. There is now little room for further expansion with the building prominently located at the eastern gateway to the city, sandwiched between the River Neckar and the railway lines. Furthermore building extensions are restricted in such sensitive areas of the city, in particular for a building of historic importance.

Extensive changes are required to meet future demands in terms of increasing the capacity of the main concert auditorium from 220 to 450 seats and providing the necessary acoustic separation between performance spaces.

The design proposal from haascookzemmrich STUDIO2050 responds to these criteria by leaving the exterior of the building unchanged. Instead the main auditorium is extended through exploiting the potential of the basement to relocate both the stage and the audience. This has many advantages for both the existing building and the dily operations of a performing arts centre. A new entrance is created and internal circulation routes improved. A public gallery is introduced lending the auditorium an intimate atmosphere. The gallery is reached directly from the ground floor level. The enlarged foyer and the main auditorium are more easily separated from external acoustic influences. Further support rooms can integrated within the volume of the existing building, optimally located close to the stage.